Czyszczenie i konserwacja skóry

Skórzane buty są przeważnie lepszej jakości niż te wykonane z syntetycznych materiałów, zatem kosztują odpowiednio więcej. Aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto, należy odpowiednio dbać o buty. Czyszczenie i konserwacja skóry z powodzeniem może odbywać się domowymi sposobami, trzeba tylko wiedzieć jak pielęgnować buty, aby im nie zaszkodzić.


Krok pierwszy – czyszczenie. Buty wykonane z jasnej skóry szybko ulegają zabrudzeniu, dlatego trzeba je czyścić regularnie. Plamy można usuwać za pomocą specjalnych preparatów lub, jeżeli nie mamy ich pod ręką, jasnego piwa, piany z białek czy wody z odrobiną delikatnego środka piorącego. Wilgotne buty należy osuszyć, ale nigdy nie wolno trzymać ich na kaloryferze, bo skóra może ulec zniszczeniu. Suche buty trzeba natłuścić pastą, dzięki temu dłużej zachowają świeży wygląd i będą bardziej odporne na zabrudzenia.

Wydawałoby się, że ciemna skóra jest łatwiejsza w utrzymaniu, ale to tylko pozory. Sól, którą posypywane są chodniki niekorzystnie wpływa na wygląd skóry, powodując jejodbarwienia. Dlatego należy czyścić takie zabrudzenia po każdym użyciu butów. Wystarczy do tego szmatka nasączona ciepłą wodą z domieszką delikatnego detergentu. Po osuszeniu buta należy do wypastować. Pasta powinna być dobrana do rodzaju skóry i jej koloru. W sklepach dostępne są także pasty bezbarwne – bardzo praktyczne, bo możne wykorzystywać je do konserwowania wielu butów. Pasty w płynie nie są zbyt skuteczne. Służą raczej do koloryzowania. Zwykła, tradycyjna pasta znacznie lepiej chroni skórę.

Zupełnie inne zasady dotyczą skór lakierowanych. Nigdy nie używa się do nich pasty. Aby oczyścić skórę lakierowaną, należy przetrzeć je zwilżoną ściereczką z odrobiną mydła i osuszyć bawełnianą lub flanelową szmatką. Można ją również odświeżyć ubitą pianą z białek lub przekrojoną cebulą. Aby natłuścić powierzchnię buta, można delikatnie wetrzeć w niego oliwę z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *