Pielęgnacja obuwia różnego typu

Jak dbać o obuwie? Czego nie należy robić ze skórzanymi butami? Co sprawdzi się w przypadku butów z weluru? Oto kilka bardzo przydatnych rad i wskazówek!

Nawet najmocniejsze buty nie są wieczne. Ich żywotność łatwo jest przedłużyć dzięki odpowiedniej pielęgnacji. Nie chodzi tu nawet o to by 200-120 długo służyły, ale dobrze wyglądały. Dbałość o buty to inwestycja w siebie samego.

Buty z gładkiej skóry:

Na początku należy wilgotną ściereczką lub szczotką zetrzeć wszystkie zabrudzenia z buta. Kiedy skóra podeschnie obuwie należy porządnie wypastować. Dobra pasta powinna być dostosowana do rodzaju skóry, koloru buta i zabezpieczać go przed czynnikami zewnętrznymi. Następnie trzeba wypolerować obuwie. Powinno się temu poświęcić dość sporo czasu. D tej czynności świetnie nada się bawełniana ściereczka  lub szczotka z miękkiego włosia. Do skórzanych butów warto dokupić prawidła. Zabezpieczają one przed deformacją i wydłużają żywotność.

Lakierowana skóra:

Zabrudzenia usuwamy ściereczką. Butów z takiego typu skóry nie pastujemy, gdyż same w sobie posiadają już połysk od lakieru. Takie obuwie powinniśmy natłuszczać specjalnie do tego przeznaczonymi kremem, który powinien być najpierw wtarty w but, a potem wypolerowany.

Zamsz i welury:

Szczotkuje się specjalnym rodzajem szczotki, która ma za zadanie usunąć brud zarówno z wierzchu, jak i od spodu. Bezbarwne impregnaty lub takie w kolorze obuwia mają za zadanie odświeżyć go i ochronić przed zewnętrzną wilgocią. Impregnaty w aerozolu mogą niestety przyciemnić kolor jasnego buta. Pod żadnym względem nie należy jednak stosować past i kremów.

Satyna i materiały tekstylne:

Na początku należy dobrze wyszczotkować buty, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i zabrudzeń. Szczotkowanie takie należy wykonać 70-461 na sucho, gdyż obuwia z satyny i materiałów tekstylnych nie należy prać. Następnie dobrze jest użyć środków w aerozolu służących do ożywania kolorów i czyszczenia powierzchni buta. Produkty takie często mają postać wygodnej pianki, którą nakłada się i pozostawia do wchłonięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *